유용한 정보

식중독 6가지 예방 수칙 6 rules to prevent food poisoning.

디지탈노다지 2021. 11. 8. 08:00
반응형

식중독 6가지 예방 수칙

일교차가 크고 낮 기온이 높은 가을에는 야외나 가정에서

식음료를 보관·소비할 때 식중독 발생에 각별히 유의해야 합니다.

 

식중독 예방 6대 수칙


도시락 섭취로 인한 식중독 발생 가능성이 높기 때문에

도시락을 준비하고 식음료를 먹을 때 주의해야 할 식중독 예방법을 알아봅니다.

손을 씻어요.

요리 전후에 비누와 같은 손 소독제를 사용하여

최소한 30초 동안 손을 깨끗이 씻으세요.

준비 및 보관

날고기, 날닭 등을 손질하거나 달걀을 만진 후

조리하지 않고 섭취한 야채와 과일을 만지지 마십시오.

야채와 과일을 물에 담가 흐르는 물로 깨끗이 씻고,

빨리 사용하거나 차갑게 유지하고, 손질한 고기와 어패류를 냉장 보관하세요.

요리할 때

육류, 가금류, 계란 등은 충분히 가열하여 조리(중간온도 75℃ 이상)*하며,

칼, 도마는 식재료별로 분류하여 교차오염을 방지하기 위해 사용 후 깨끗이 씻습니다.

 

※ 어패류의 경우 중앙을 충분히 가열하여 85°C 이상에서 조리합니다.

요리를 하고 나서

김밥을 만들 때는, 재료들을 완전히 익히고, 식히고,

밥과 반찬을 식힌 후에 도시락을 별도의 용기에 담으세요.

미생물은 미지근한 온도(30~40°C)에서 가장 빨리 증식하므로

조리된 재료를 식힌 후 조리하는 것이 좋습니다.

또한, 외출 중 아이스박스를 이용해 10°C 이하에서 조리된 음식을 보관 및 운반하고

차량이나 트렁크 내부 등 비교적 높은 온도에 2시간 이상 방치하는 것은 위험합니다.

기타


야생에서 덜 익은 과일이나 야생 버섯을 채취하여 먹지 말고,

확인되지 않은 계곡물이나 샘물을 마시지 마십시오.

참고로 관광지 내 식당이나 식품전문가를 방문할 때는

'식당 위생등급*'을 확인하여 위생 수준이 높은 식당을 선택할 수 있습니다.


* 음식점의 위생수준을 평가하여 우수업종을 분류하는 제도입니다.

매우 우수(★★★),

우수(★★),

우수(★),

입니다.

식중독을 예방하기 위한 6가지 규칙입니다.

식중독 예방 6가지 규칙


식중독을 예방하기 위한 6가지 규칙입니다.

1. 손을 씻으세요.
흐르는 물에 30초 이상 비누로 씻으세요.

2. 요리해서 먹어요.
고기를 75℃(어패류는 85℃)의 중심온도에서 1분 이상 조리합니다.

3. 끓여서 먹어요.
물을 끓인 후에 마셔요.

4. 세척 및 소독합니다.
재료와 조리기구를 세척하고 소독하세요.

5. 따로 쓰세요.
날음식, 조리음식, 칼, 도마를 따로 사용하세요.

6. 온도를 안전하게 유지하세요.
냉장식품은 섭씨 5도 이하, 냉동식품은 영하 18도 이하입니다.

 

6 rules to prevent food poisoning.

 

In autumn, when the daily temperature range is large and the daytime temperature is high, special attention should be paid to the occurrence of food poisoning when storing and consuming food and beverages outdoors or at home.

In particular, there is a high possibility of food poisoning caused by eating lunch boxes, so we will find out how to prevent food poisoning that should be careful when preparing lunch boxes and eating food and beverages.

Washing hands.

Wash your hands clean for at least 30 seconds using hand sanitizers such as soap before and after cooking.

Preparation and storage.

Do not touch vegetables and fruits that are consumed without cooking them after trimming raw meat, raw chicken, etc. or touching eggs. Soak vegetables and fruits in water, wash them clean with running water, use them quickly or keep cold, and store trimmed meat and fish and shellfish in a refrigerated state.

When you cook...

Meat, poultry, eggs, etc. are sufficiently heated and cooked (center temperature of 75℃, at least 1 minute)* to fully cook the inside, and knives and cutting boards are classified by food ingredients and washed clean after use to prevent cross-contamination.
* In the case of fish and shellfish, the center is sufficiently heated and cooked at 85°C or higher.

After cooking...

When making gimbap, cook the ingredients thoroughly, cool them down, and put the lunch box in a separate container after cooling the rice and side dishes.

Since microorganisms proliferate the fastest at lukewarm temperatures (30 to 40°C), it is recommended to cool the cooked ingredients and cook them.

In addition, it is dangerous to store and transport cooked food below 10°C using an icebox during an outing and leave it at a relatively high temperature such as inside a vehicle or trunk for more than two hours.

Guitar

Do not collect and eat undercooked fruits or wild mushrooms in the wild, and do not drink unconfirmed valley water or spring water.

For reference, when visiting restaurants in tourist attractions or food-specialized streets, you can choose a restaurant with a higher level of hygiene by checking the "restaurant hygiene grade*".
* A system that evaluates the hygiene level of restaurants and classifies excellent businesses. Very good (★★★), excellent (★★), good (★)

6 rules to prevent food poisoning.

6 rules to prevent food poisoning.

1. Washing hands.

Wash with soap in running water for more than 30 seconds.

2. Cooked and eaten.

Cook meat at a central temperature of 75℃ (85℃ for fish and shellfish) for 1 minute or more.

3. Boiling and eating.

Drink water after boiling it.

4. Wash and disinfect.

Clean and disinfect ingredients and cooking utensils.

5. Separate using.

Use raw food, cooking food, knife and cutting board separately.

6. Keep the temperature safe.

Refrigerated foods are below 5°C, frozen foods are -18°C.

반응형